13 de jul. 2010

La figuera d'en Pau Riba

The image “http://www.figarock.org/admin/spaw/fotos_spaw/figarock2006petit.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
A mitjan gener, entre neu i ventades sembla difícil imaginar el mes d'agost, recordar-lo. Pensar l'agost a meitat de gener m'ha sobrevingut com en un somni, una fugida del món. Em fatiga l'hivern. He sentit llavors un eco del mes d'agost, prop de Tàrrega.
El cri-cri dels grills a migdia, l'herba groga i eixuta, la pols. A La Figuerosa, prop de Tàrrega, l'agost és un cel metàl·lic, amb un sol furiós que atura el temps. A la terra, el rostoll i la calma infinita d'uns camps ondulats, vigilats per ametllers dispersos, exhaustos, previs a la calcinació.
És en aquest poblet i a l'agost on, des de fa vuit anys s'hi celebra el Figarock un festival de música fora dels circuits, dels aparells publicitaris i sense benedicció de la premsa. Eppur si muove.
Recordo la primera edició, quasi com si fos d'ahir. Recordo l'Enric Casasses fent un llarg recital dels seus poemes, mentre feia sorolls i percussions amb el sampler. L'Enric es feia gran a mida que recitava, i la veu acabava per entrar cap dins de la terra. També hi recordo en Roger Mas, ja de matinada, sol a l'escenari arrapat a la guitarra.
Ver imagen en tamaño completoEl festival de La Figuerosa l'organitzen els antics components del grup els Alquimistes Folls, que són del país. L'invent sorgeix dels akelarres cerverins, i allà van estrenar -encara al segle XX- un espectacle divertit i gamberro, paròdia del rock satànic, amb un peu a la performance i l'altre en una revisió dels clàssics el rock català: Riba i Oriol Tramvia. Un dels alquimistes avui es fa dir Comandante Rock: ha accentuat la politització dels textos que canta i apareix a l'escenari amb un look que recorda el Che, però també el Subcomandante Marcos. Fill de La Figuerosa, el Comandante té la fe que mou muntanyes i any rere any torna a convertir un camp de cereals en l'escenari més boletaire i més desenfadat i més lliure que he vist.

Pel Figarock hi han passat infinitat de personatges: l'Adrià Puntí va deixar-hi una explosió inaudita de blues completament puntinià. L'Oriol Tramvia hi ha reeditat l'energia dels setanta, en Jordi Batiste hi ha deixat caure coses més delicades del Fotofòbia i una revisió de l'antic i fabulós Màquina! Hem vist rocker valencià Remigi Palmero, Pi de la Serra... Una multitud de grups improvisats, gent d'entre Cervera i Tàrrega. N'hi ha un que ha estat la constant, el segell de la casa.
http://www.elpunt.cat/imatges/26/09/4x3/780_008_2609556_e5b2f7adb5705d5cb200248811c46956.jpg En Pau Riba només va fallar el 2007, i fou per una causa major. De manera que any rere any l'hem vist pujar dalt de l'escenari, l'hem vist córrer amunt i avall i hem vist com anava creixent el seu fill petit. Tan és així que el 2002, la criatura va pujar dalt de l'escenari però encara dins el ventre de la seva mare, que feia unes psicodèliques figures amb el retroprojector.
L'estiu passat hi va ser l'Assumpta, sí, la de Des d'on neixen tots els somnis. En va deixar un bon post.

Si som o no som una tribu d'insurrectes i una mica estranys no ho sé. Vaja, de fet tampoc no és una polèmica que m'interessi. Però si fos així, el Figarock és un dels rituals més bonics que fem. I dic tot això amb un cert temor, perquè entre els atractius del Figarock hi ha, precisament, la bellesa d'una cita que no vol ser massiva ni hegemònica.

17 comentaris:

  1. El gran pau a cadaques BRUTAL! Un dia gravava un programa amb albert om Genial

    ResponElimina
  2. el programa es diu el convidat

    ResponElimina
  3. Espero amb candeletes l'emissió del convidat sobre Pau Riba, perquè fins ara els entrevistats els trobo poc interessants.

    ResponElimina
  4. doncs lluis t' aseguro que quan vegis la casa de Tiana t agafa un patatus

    ResponElimina
  5. sense cap dubte PAU RIBA el millor en espai tv3 el CONVIDAT
    Quina manera mes clara de parlar
    el vull coneixer

    ResponElimina
  6. si lluis el vull coneixer T'extranya pot ser? Hi veig molta llum en la seva persona i crec que amb la dona ( pels comentaris que es van fer) no s'hi porta massa bé.La Memi deu ser una mica alocada. El nen una maravella de criatura
    Pau si llegeixes això fes una senyal

    ResponElimina
  7. Estel: no m'estranya gens que el vulguis conèixer, a mi també em sembla una figura excepcional. Sigui com sigui, et desitjo que ho aconsegueixis.

    ResponElimina
  8. el primer que el coneixi que avisi l'altra
    como lo ves??????:)
    Tens mes posibilitats tu segur jo no sabria ni per com comeneçar

    ResponElimina
  9. Estel: suposo que et podria donar alguna indicació, però en realitat jo el Pau Riba el conec de veure'l cada any al Figarock, on ho hi falta mai. Això serà el primer cap de setmana de l'agost. I què més podria dir? Que viu a Tiana, pel centre, i de vegades va al Casino a fer unes birres.
    El concert de l'any passat el vaig explicar aquí:
    http://mildimonis.blogspot.com/2010/08/figa-rock-2010-que-en-pau-sigui-amb.html

    ResponElimina
  10. a veure si pudria abans de l'estiu coneixer lo T'ho diré A aviam si tinc nassos d'anar a tiana i presentarme
    Gracies

    ResponElimina
  11. Si se m'acut alguna cosa te la diré. Em pots escriure al correu, no em molesta. Salut!

    ResponElimina
  12. vols dir x anar hi junts? Seria una bona cosa No se pero en quina escusa... Jo soc de Dosrius

    ResponElimina
  13. Sí, per anar-hi el dos. La meva excusa és mostrar-li els apunts del blog sobre ell i provar de fer-li una entrevista. Salut, de nou!

    ResponElimina
  14. Esteu lligant? Ara vindran blogs a lestil ENS CASEM?

    En Pau ja coneix el blog i no li va interesar gaire.

    ResponElimina
  15. Jordi, home...! A mi em sembla ben evident que ningú no està lligant, només cal llegir què diu... I sobre si al Riba li agrada o no el blog doncs mira, no és el que em preocupa. No escric pensant en què li agradi, ni quan ell escriu una cançó pensa en agradar-me a mi. En fi... salut!

    ResponElimina
  16. Perdoneu si s'ha notat molt la meva intencïo i si al Pau ni li interesa el blog potser menys encara linteresarem nosaltres

    ResponElimina
  17. Estel: si vols provar-ho escriu-me al correu i t'ho explico. Ja veus que fer-ho públic té aquests inconvenients.

    ResponElimina