9 d’abr. 2015

TV3, el dia 9 d'abril de 2015


Vet aquí el Canal 3/24 (vint-i-quatre hores de notícies, o més o menys).

Són les 7 i vint minuts del matí d'un dia de primavera, el nou d'abril del dos mil quinze. Mentre em calço, engipono l'esmorzar a la motxil·la i em dosifico el tabac Pueblo que m'enduré per passar la jornada laboral, tinc de fons el canal de notícies de la nostra. El presentador (cabell, roba i mirada de tendència gris) forma part de la quota de locutors que usen la varietat occidental, tot i que en aquest cas lleugerament aigualida (engrisida, potser).

Abans de res fa una síntesi de les notícies més importants que ha de donar, i les explica succintament, a mode d'índex. Les d'avui són aquestes i per aquest ordre:
  1. Artur Mas ha donat una conferència a la universitat nord-americana de Columbia. El to és elogiós i deriva cap a èpic, i es destaca que Mas ha entomat amb elegància les preguntes no sempre còmodes dels assistents, uns tres-cents estudiants. Les imatges de l'Artur recorden vagament aquell cicle de conferències esperpèntiques de José María Aznar a la universitat de Georgetown. En aquest cas, el presidentet ha explicat que Catalunya és un model de país modèlic que està en un procés modèlic cap al sobiranisme. Pel què fa a la pregunta sobre la corrupció de Convergència i Unió (es pot deduir que deguda a un estudiant espanyolista) ho minimitza amb un argument brillant: Espanya també té molta corrupció i en canvi és un país sobirà. Entremig de la nota informativa, Tv3 fa saber al respectable públic que Mas ha anat a Columbia convidat pel professor Xavier Sala Martín, que hi dóna classes (suposo que de la seva matèria, que per entendre'ns és "els avantatges del neoliberalisme salvatge i del neofeixisme rampant").
  2. La policia (sense especificar si local, autonòmica o nacional) ha detingut diversos membres d'una cèl·lula gihadista. Es passen tres segons de la imatge d'uns homes emmanillats i a continuació l'eixerit presentador fa allò que tan agrada als redactors de la Tv3: autoreferenciar-se en un exercici onanista molt sovintejat a la nostra: explica que aquest és un canal tan modèlic com el procés sobiranista i ho demostra amb un video de la casa. Es passen un parell de minuts d'una de les moltes tertúlies del canal en què uns experts en islam i gihadisme van analitzar la qüestió fa tot just dos dies, en un exemple de solvència i àdhuc d'anticipació meravellosa i esotèrica.
  3. Amb un somriure de suficiència, el presentador de gris explica que Catalunya ha elaborat un protocol innovador i avançadíssim en la gestió de les crisis de legionel·losi. Sense dir-ho, ens adverteix que, quan aquest estiu es morin uns quants malaurats per culpa de la legionel·la, no haurem de patir perquè de seguida s'activarà el Protocol Legionel·lacat punt cat.
A continuació arribem als esports, que es perllonguen amb amplis reportatges. Les informacions essencials són aquestes: el Barça és cada cop més líder i cada cop més fort, mentre que el Reial Madrid es va trobar contra les cordes davant del modest Rayo Vallecano. És probable que sigui una dada tan estúpida com malintencionada, però resulta que el Barça gloriós dels presidents defraudadors i delinqüents va guanyar l'Almería, un club que juga amb una centèssima part del pressupost del seu oponent: on és l'èpica? És a la pasta de Bartomeu & Rosell, associats i pre-reclusos a Can Brians?

Sense ànim d'extendre'm ni de fer mal a un canal de Tv que paguem els contribuents, m'agradaria fer algunes preguntes i deixar alguna observació:

  • L'ordre de les notícies se cenyeix a l'ordre alfabètic? Tan sols així s'entén que es comenci per la A d'Artur, i que la novetat més destacada sigui el modest esperpent de Columbia. Qualsevol espectador amb dos dits de front deu comprendre que el viatget de l'Arturito als EUA -en companyia del senyoret Sala Martín- deu tenir altres motius més enllà de la xerrada irrellevant davant d'uns quants alumnes. I a tothom se li ha aparegut Aznar a Georgetown, amb el risc altíssim de fer un ridícul estrepitós.
  • Hi ha cap redactor que conservi un cert residu de dignitat? Hi ha cap redactor que tingui present el concepte de provincianisme, i que pensi que és un risc que caldria evitar? Algú de la Tv3 recorda què li va passar al Canal 9 valencià després de tants anys de llepar-li el cul al poder, quan el cul del poder ja semblava un mirall?
  • Quina és la idea de mitjà de comunicació públic que inspira els directius de la Tv3?
  • En aquest any 2015, intensament electoral, les notícies sempre aniran encapçalades pels gestos del presidentet Mas, per més discrets, rònecs i rancis que siguin? Ningú no contempla la possibilitat que ens atipem del presidentet, de la Tv3 i de tanta indignitat?
  • Què ens queda d'aquell antic propòsit fundacional del canal públic quan deia que el seu model era la BBC anglesa?
Deixarem per a un altre dia la qüestió lingüística de la Tv3. Més enllà de les estructures sintàctiques i dels girs i frases fetes dels locutors (que deuen desmaiar en Pau Vidal), si algú s'entreté a llegir les franges de text que transiten de dreta a esquerra per la pantalla del 3/24 sospitarà que per a la plaça d'escrivent no cal presentar el nivell B de la Junta Permanent de Català.

(Nota: si aquest post arriba a la pantalla d'algun funcionari de la TV3 -tal com va passar en la darrera ocasió en què vaig increpar el canal- li demano que s'estalviï la molèstia d'enviar-lo a el defensor de l'espectador altra vegada: per respondre estupideses no cal perdre el temps).


1 comentari:

  1. Mas, Mas, Mas, Mas, Mas, Nas. Que es noti que aquest any hi ha moltes eleccions!

    ResponElimina