19 de febr. 2015

El Biblioburro arriba a Catunya


A la cua d'Europa, Espanya (que també es pot anomenar Estat espanyol) és un dels països amb una comprensió lectora més deficient. Aquest fenòmen (que no es limita als menors en edat escolar) podria explicar que, en aquest país, Convergència i Unió sempre guanyi les eleccions: és probable que els electors no entenguin el programa electoral que reben a casa. Però aquesta és una altra qüestió.

A Dinamarca, l'ensenyament obligatori comença als sis anys, i als nou anyets se'ls passa una prova de comprensió lectora que supera la resta de països europeus inclòs el nostre (anomeni el país com vulgui, però sàpiga que no hi ha diferències quantitatives rellevants entre Plasencia i Vilanova i la Geltrú).

La Consellera d'Ensenyament (catalaníssima i àdhuc sobiranista, disposada a construir estructures de país mal que li costi un disgust judicial -tot per la pàtria!) afirma de vegades que el seu govern (el govern dels millors, recordem-ho) té molt present el dèficit en comprensió lectora. Però ha reduït a zero el pressupost destinat a les biblioteques escolars. En conseqüència, s'han tancat de sobte els cursos i màsters universitaris on es formaven persones especialistes en lectura comprensiva, etc.

La senyora Consellera (que fa dos mil anys fou mestra d'educació infantil) ha signat acords i convenis amb fundacions privades que contracten voluntaris (voluntaris vol dir persones de titulació difusa i que no perceben cap contraprestació econòmica) per promoure la lectura a les escoles. Una genialitat digna del govern dels millors. Les fundacions amb qui ha signat els convenis tenen quelcom a veure amb La Caixa i amb el Banco de Santander. [No entenc com és que Òmnium Cutural o l'ANC no s'han afegit al pojecte, tot un misteri].

És probable que a Catalunya ens arribi aviat el Biblioburro, i és possible que la cria de rucs (catalans, això si, això sempre i per damunt de tots i dels nostres cors) esdevingui ben aviat una prioritat nacional contemplada en el pressupost de les estructures d'estat.

Em fa l'efecte que en Luis Soriano de Colòmbia serà el nostre inspirador. M'agradaria veure'l com a futur conseller d'educació.

8 comentaris:

  1. molt bo! de rucs en tenim molts, vol dir que hi haurà problema pel transport.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser es produiran embussaments de rucs per les carreteres...

      Elimina
  2. Un dia d'aquests encara sentirem un d'aquests polítics il·luminats que profetitzen el futur dient: "Catalunya serà lectora o no serà!" , al pas que anem amb les futures generacions em sembla que no.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gabriel, no m'estranyaria gens sentir aquesta mena de frases. De moment, però, el panorama i el futur immediat no pinten gens bé, i la política de promoció de la lectura des del Departament d'Ensenyament ha desaparegut després de signar convenis amb fundacions bancàries.

      Elimina
  3. Curiosa paradoxa que en l'any que es celebra el centenari de l'escola de la Bibliotecàries i del naixement de la primera xarxa de biblioteques en plena època de la Mancomunitat, determinat tipus de biblioteques com les escolars viuen una precarietat impròpia d'un país que vol ser avançat i culte. L'exposició del mateix tema al Palau Robert és molt correcte i en l'Any 2015 dedicat a les biblioteques potser deuen pensar només amb les biblioteques públiques municipals que han viscut molts canvis i avui en dia són un pilar bàsic de molts pobles. Però quan parlem de biblioteques també caldria dir que n'hi ha de molts tipus: universitàries, escolars, centres d'investigació, d'Ateneus (com la de l'Ateneu Barcelonès), etc...

    ResponElimina
  4. M'ha cridat l'atenció això de contractar voluntaris. Sembla una contradicció en sí mateixa. Sempre havia associat el verb contractar amb treball i no el substantiu voluntaris. Vés a saber! Potser es tracta d'un altre tipus de voluntariat. Queda guai això de tenir voluntaris a les escoles però potser seria més guai si fossin persones desocupades que se'ls contracta de debò per fer una bona tasca educativa, cultural i social. Ja sabem fer un bon ús de les paraules és quelcom bàsic però un polític i parlar de voluntaris sempre dóna punts.

    ResponElimina
  5. En la Catalunya turística i guai que tan agrada vendre alguns això del "Biblioburro" fins i tot podria tenir futur i es podria convertir en una nova atracció. Suggereixo posar-la prop del Parc Güell. Apart del Parc també hi ha una escola on els abnegats nens han de travessar el Parc per arribar a classe. Això del "Biblioburro" els faria molt contents ja que almenys podrien llegir contes nous de trinca.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La contractació de voluntaris a través de fundacions és una de les idees associades a la genialitat d'això que s'anomena "externalització" i que tan agrada als governs de dretes. Deixen de prestar un servei que contracten a una empresa privada (amb costos generalment molt alts i sobretot molt opacs). A la vegada, l'externalització permet que el Departament deixi d'ocupar-se d'una qüestió incòmode i que li passi la pilota a un altre, que ho avaluarà amb vés a saber quins criteris: en tot cas, amb una objectivitat mínima si no nul·la. M'hi jugo una cama que l'avaluació del projecte serà excel·lent. Cosa que servirà per demostrar que els mestres professionals som uns inútils i que la iniciativa privada és molt més eficacç, naturalment.
      Que ningú no s'espanti si d'aquí a deu anys les persones joves no llegeixen ni consumeixen llibres... Però és clar, d'aquí a deu anys vés a saber on és la Consellera Rigau i tot haurà prescrit.

      Les possibilitats turistiques del Biblioburro em semblen enormes i trobo que has fet una aportació boníssima! Crec que això permetrà projectar Catalunya a l'exterior i atreurà aquest turisme de qualitat i de cultura que solem atreure, i que veiem passejar pels carrers de les ciutats de la costa.

      Elimina