5 de març 2013

Projekto humanoides asociitaj (HA!)


¿Cómo suena en esperanto?


El autor del blog, dando tumbos por el búnker-observatorio donde estuvo el general Vicente Rojo durante la batalla del Ebro. Desde que era pequeño, sólo me es posible empatizar con los perdedores. Luego razoné que no empatizaba con la pérdida, sinó con la enormidad tremenda del esfuerzo en vano (que no es perdedor aunque a veces lo parezca). Nada nos da el que se instala en su plaza de funcionario tras ganarla. Sólo cuenta algo de la humanidad quién cada día lucha, quién cada día pierde. Toda, toda la vida estoy en la batalla del Ebro. Cada día pierdo. Mil hombres, cien hectáreas. Miravet ha caído. Retirada. Y al día siguiente vuelvo a la trinchera.

Grandola, vila morena


¿Retirarme? Sólo un paso. Sólo un paso, para luego contraatacar.


Mis deseos no se convierten en realidades salvo cuando la realidad, de repente, se tiñe de deseo. Esto es una divagación más de las miles de divagaciones que abundan en este blog, que se acerca a su fin.

Cuando empecé con los Mil dimonis (entonces en catalán) prometí cerrarlo al llegar a la entrada número 1.000 por una necesidad -absurda y pitagórica- de coherencia con los números. Sin embargo, estoy agotado. No he llegado a las 500 entradas y la verdad es esta: que ya no puedo más.

Queriendo o sin quererlo, el autor del blog no es jamás la persona que escribe, ya que se va construyendo un personaje sin darse cuenta. Y yo ya he empezado a odiar a mi personaje. A odiarle cordialmente, claro. Casi con cariño.

Los Mil demonios cerrarán o quedarán suspendidos cuando consiga poner en marcha el siguiente proyecto, titulado provisionalmente Humanoides Asociados / Humanoides Associats (aunque también pienso en Operación Antropoide e incluso en su versión en esperanto: Humanoides asociitaj), que consiste en no escribir nada y usar solamente el video. La primera idea es grabar un rato, unos minutos de la vida de personas distintas. Posiblemente no podré evitar un texto breve al pie de la imagen, cuatro líneas. Algo así como una entrevista o un reportaje sobre alguien. Ni famoso ni importante. Y si algún día se graba a un famoso o a un importante, tratarlo como a uno más.

Me gustaría tratar con todo/as o casi: parados y empresarios, blogueros y tenderos, actores, poetas, bastardos, curas y viciosos, anarquistas y policías (bueno, policías mejor que no). Novelistas frustrados, abuelos, hortelanos. Okupas. Políticos comunistas o ácratas, skaters, grafiteros. Puteros y puretas. Se admiten combinaciones y perversiones. Acompañarles en acciones banales o salvajes, estúpidas o sublimes.

Ahora escribo sólo para recoger ideas, sugerencias, colaboraciones de cualquier tipo.
Propuestas de personas a quién entrevistar. ¿Entrevistarles o seguirles por la calle en una acción cotidiana y banal? ¿Cuestionarlas con preguntas comprometidas? Bueno, cada persona tratada pide en cierta forma, un tratamiento adecuado y especial: por algo son personas distintas.

Tengo algunas ideas para empezar, poetas de edad muy avanzada que siguen escribiendo poesías.

Se agradecerán sugerencias de nombres, de posibles aportaciones: ¿quieres grabar a alguien y mandarme la grabación? ¿Quieres simular que eres otro y aparecer disfrazado/a interpretando a tu personaje? ¿Quieres que te sigan por la calle sin que lo sepas? ¿A quién te gustaría ver en este blog?

¿Cuál sería mi mayor ambición? Muy simple: que algunas personas me escriban para decir: ¡quiero aparecer en Humanoides Asociados!

Todas las ideas, sugerencias y divagaciones son bienvenidas. Se pueden escribir aquí o en el correo.

___________________
Los Mil demonios seguirán activos uno o dos meses, tres como mucho: el tiempo necesario para tener suficiente empuje, colaboraciones, material e ideas para arrancar con el siguiente. Es muy posible que luego siga bajo mínimos, en estado letárgico.

He releído ahora mi texto y me doy cuenta de que expresa la envidia que me da Agnès Varda, el malestar que me produce no ser ella. No me queda otra opción que intentar mitigar este dolor.


26 comentaris:

  1. Hola, Lluís. Sento això del final de MIL DEMONIOS amb el que he passat bones estones llegin-te però ja se sap que res és per sempre. Ja hi pots contar amb mi com a seguidor dels teus Humanoides Asociados. Arreveure. Borgo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sentis el final, Miquel: la transformació és un bon senyal. Espero veure't de nou en el nou projecte, i penso que podries ser un invitat a participar-hi. Ja m'ho diràs.

      Elimina
  2. Seguirem l'evolució del blog com el fluir de la vida. Podries entrevistar a en Jesús Lizano, crec que s'adiu al teu projecte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Galderich. M'apunto en Jesús Lizano, trobo que és una bona idea. Provo d'escriure-li.

      Elimina
    2. Genial !!! i al jose mª panero , què ?

      Elimina
  3. Molt bona aquesta pel·lícula de l'Agnés! no la coneixia. Ara està de moda el que fa aquest senyor, sota casa meva han possat una botiga que fa perfums aixís a l'acte, però clar, no té ni la meitat de bouque que té aquest veterà perfumista.
    En quan a filmà, seria interessant fer establiments semblants al del film de l'Agnés: una herboristaria del carrer Elisabets o la bodega devant de la plaça del padró. A Gràcia hi han casetes okupades que aviat derruirant que podries filmar, al carrer Sant LLuís o al carrer Industria...

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'ho apunto tot. Conec l'herboristeria d'Elisabets i per proximitat vital em caldrà investigar el carrer de sant Lluís i el de la Indústria...

      Elimina
  4. ES mejor coger personas ancianas tienen la mente más clara y muchas más cosas que decir y aportar, o eso creo yo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo que crees bien, pero lo que yo crea ¿a quién le importa? Si se te ocurre algun anciano o anciana sabios/as me lo cuentas.

      Elimina
  5. A mi me parece bien la iniciativa, esta bien la idea.

    Creo que te entiendo, besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Amapola. Creo que tu también te preguntas sobre esta extraña actividad que es escribir.

      Elimina
  6. Aquí tienes una una persona mayor que escribe poesía, por ejemplo. Por cierto que a veces se me ocurre empezar a dejar de fotografiar paisajes y hacer fotos sólo de gente que me encuentre por ahí que sean diferentes o peculiares.
    Es igual, me apunto y punto.


    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, me emociona tu oferta tan tranquila y explícita. Creo que hace algo más de tres años que nos conocemos y siempre me has parecido una persona entrañable. Filamrte a ti será un placer enorme.

      Elimina
  7. m'has fet riure amb la gesticulació que has utilitzat per donar alguna pista de qui era jesucrist :)

    dius que no ets del tot feliç perquè no has aconseguit tot el que volies... me pregunto què volies, o què vols. jo mai he volgut res en especial. ja t'he dit alguna vegada que només sabia el que no volia i el que no m'imaginava que em pogués passar, tres o quatre coses (viure on visc, treballar on treballo i tenir fills), i tot "ho he aconseguit". suposo que saber què vols pot ajudar-te a buscar-ho... o trobar-ho a faltar... no ho sé.

    la idea del nou blog... penso que pot resultar interessant tant per a natros, qui et llegim, com per a tu, i segurament també per a qui vulgue participar, perquè de moment ho enfoques d'una forma molt oberta i segons la pròpia voluntat: cadascú pot sortir fent el que vulgue fer (no el que vulgues tu), però potser algú pot preferir adaptar-se a un guió o a una proposta en lloc d'haver d'inventar-se. en este sentit, donar l'opció que siguen altres qui proposen veure o conèixer algú i de quina manera, també pot ser interessant, si la persona hi està disposada.

    al migdia, quan t'he llegit, m'he preguntat quanta diversitat podríem arribar a trobar sense sortir dels blogs... com vivim "fora d'aquí" i com vivim "amb això"... com los blogs mos afecten i què mos porta aquí amb tanta reincidència... però potser no interessaria... o potser preferiríem no burxar tant les entranyes i guardar-mos esta nostra "intimitat" (a vegades tan pública) que cadascú tenim prou feines a viure-la.

    m'agrada poder veure't... com te despulles, com parles, com mos ensenyes la música que t'agrada, com t'emociones... i com t'has tornat a abrigar, amb lo fred que fa...

    una abraçada, lluís.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, crec que Jesucrist ha quedat ben representat. He de pensar en aquesta reflexió que fas sobre la intimitat dels altres i la pròpia, jo no crec que vulgui anar per aquí però no està de més pensar-hi. L'ideal seria que les persones exposin idees o opinions que ens diguin alguna cosa, més que mostrar la seva intimitat.

      Elimina
  8. La teva mania persecutòria contra els funcionaris té un punt de malaltís. Fins i tot el funcionari de despatx fa un servei públic: no el fa al govern, no. Aquest és el tòpic. El funcionari a qui no li donen feina és culpable d'un govern inútil? Doncs no. Li diràs que es mogui, que marxi. No sempre és tan senzill.

    En fi, bona sort i bons videos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que en aquesta ocasió, la paraula "funcionari" no s'ha de llegir en el sentit literal.
      Gràcies.

      Elimina
  9. Ei , he pensat amb el Pau Riba. Seria per a fer-ne un documnetal .;)
    salut company !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel suggeriment, crec que de moment començaré per persones "normals i corrents", i a poc a poc veuré les meves possibilitats.

      Elimina
  10. Metamorfosi continua, em sembla genial! desfer-se d'una pell vella i despertar-se amb una altra de nova, noves idees i nous projectes!

    Aguantar coses feixugues en el nostre temps lliure? Ni de conya!

    M'encanta veure a la gent com s'il.lusiona per fer coses noves i diferents, i tu ets un gran creador d'elles.

    Endavant Lluís!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Ami, Ja començo a estar cansat d'aquesta pell i tinc la impressió que m'he encallat, toca renovar-se.

      Elimina
  11. Sé que agrairàs la meva aportació perquè sembla que finalment ets una bona persona.

    No sé fins a quin punt tens consciència pròpia i fins a quin punt fas teatre. Em remeto a les teves paraules.

    T'he seguit a estones per vinculació emocional com pots suposar. Et seré sincer si et dic que artísticament (visual i estilísticament) em sembles patètic, tant per contingut com per expressió visual. Ho sento, no m'enamores...

    Potser era aquest el personatge que volies crear, un anti-heroi del segle XV?, i en aquest cas m'hauria de retractar.

    Penso però que cal ser positius i com que et veig una mica encallat et proposo que puguis obrir noves vies -que semblen interessar-te- fent un blog web-cam on puguis tenir una interacció amb la teva audiència.

    Ja deus saber que hi ha molts altres canals per fer-te "visual" a nivell social. I em sorprèn que algú com tu, amb la consciència tant clara de revolta social no els hagi utilitzat encara. He de suposar que si no ho has fet és només perquè estàs tant ocupat en la revolta "real" que no tens temps de dedicar-te a la 2.0.

    Res... que " no me creo nà". Pots seguir provant d'enganyar. Però n'has fet tantes i de tant grosses, que no sé com tens vergonya de dir fins aquí he arribat.

    De bon rollo, eh?

    Apa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, sento que m'he quedat encallat en una fórmula que ja em cansa, i això del blog amb web-cam ho hauré de pensar, no em sembla una mala idea tot i que em temo que no sabria pas...
      En realitat, totes les emocions que hagi pogut desvetllar aquest blog em semblen interessants. Salut.

      Elimina
  12. Respostes
    1. Gracias Juan, celebro todos los blogueros que se vuelven hacia el papel aunque sea por un instante.

      Elimina
  13. Hi pensaré. De moment, sóc aquí.

    ResponElimina